Кражбите на кошери зачестяват през пролетта, алармират пчелари. За пореден случай на кражба сигнализират пчелари от региона на Стралджа, от чиито пчелин са откраднати 7 кошера с пчелните семейства в тях. Сигналът за престъплението е бил подаден своевременно в полицията, съобщават от ОД на МВР. В резултат на проведените бързи издирвателни действия са установили, че посегателството е извършено от двама мъже на възраст 28 и 31 години, жители на областта.

 

В този случай кошерите са върнати на собствениците им, но много често кражбите остават неразкрити, категорични са от браншовите пчеларски организации. Кражбите на кошери са все по-често явление и пчеларите го отчитат като един от най-сериозните проблеми в сектора, особено за райони, в които има високи добиви. Налага се да се вземат сериозни мерки за предотвратяване на посегателствата върху пчелните кошери, категорични са пчеларите.

 

Вече в няколко района на страната има пчелини, в които собствениците са поставили специални чипове в рамките на кошерите, чрез които проследяват местонахождението на кошерите, ако те бъдат откраднати. Според пчелари има различни начини кошерите да бъдат опазени от посегателства. Като сензорите, които показват чия собственост е даден кошер и с помощта на четец дори от разстояние може да се разчете закодираната информация.

 

От пчеларските организации от години предлагат заради кражбите на кошери да се маркират всички кошери в страната. Всеки от пчелините у нас има регистрационен номер и няма пречка да бъде направена маркировка на кошерите, заявяват пчелари. Засега, обаче, такава маркировка не може да бъде направена, поради липса на европейска директива. Пчелари от цялата страна настояват кражбата на кошери да бъде криминализирана. Те са убедени, че подобна законова промяна ще намали посегателствата върху пчелните семейства.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!