Протестите в Европа дадоха знак, че има изисквания към фермерите, които не са правилни и изпълними. Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, вече оттегли предложението за регламент за намаляване на употребата на пестициди. 

Още по темата: Очакват се близо 40 000 заявления при предстоящ прием за Украинската помощ

Какво още е нужно да се направи в тази посока, питаме Костадин Костадинов – председател на Българска аграрна камара, по време на форума AGRI Summit 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ.

Възможно ли е да отпаднат някои от изискванията по екосхемите?

Имаше предложение на Франция по отношение на ДЗЕС 8 за угарите, което беше гласувано против, защото реално то защитаваше техните интереси – да бъдат засети с азотфиксиращи култури. При нашите специфични условия ние не можем да го направим, защото нямаме вода, няма дъжд. Правим още един голям разход, който е ненужен. Затова настояваме да има дерогация на този ДЗЕЗ 8, както беше миналата година.

На среща на Вишеградската четворка разписваме комюнике за отпадане на някои от тези изисквания. 

Кои са основните забележки на зърнопроизводителите по отношение на Стратегическия план?

Ние сме представили нашите виждания за ДЗЕС 6, 7 и 8, които трябва да се променят. По отношение на другите зелените интервенции, знаете, че нищо от първата година не тръгва, както трябва. Имаме проблем с екосхемите. Според индикативния график на плащане те реално са забавени с един месец, което ще бъде проблем. 

Обикновено зелените плащания са изплащаха до края на април. На всички земеделски производители тогава са им падежите на кредити към банките. Това ще е проблем, защото те няма да могат да си платят кредита, минават едно просрочие и предоговаряне, докато дойде плащането, което ще създаде основни проблеми.

Надяваме се на разговори с Държавен фонд „Земеделие”, като поне екосхемите, така наречените зелени плащания, да се върнат в срок до края на април.

Осигурен ли е бюджет за акциза върху газьола и възможно ли е увеличение?

В България има осигурен бюджет, който е на ниво миналогодишен. Ние искахме увеличение, защото този бюджет не покрива пълната ставка на акциза. За да се получи, според изискването на ЕК относно тази държавна помощ, което е 95% от ставката, са нужни около 35 млн. лв. още. Не ги одобриха тези 35 милиона, както тези за Украинската помощ. 

Проблемът е амбицията за влизане на България в еврозоната. Ако тези средства бяха гласувани в Народното събрание тогава, сега този проблем нямаше да го има, щеше да е по-малък. 

Събитието се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ.