В процеса на идентифициране на ефективни мерки и инструменти за осъществяване на зеления преход, е необходимо да бъдат взети под внимание националните и регионални специфики в отделните държави членки.

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

Те се отнасят до почвено-климатичните условия, както и структурата на земеделието и горското стопанство.
Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните  Таня Георгиева по време на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе в град Стокхолм, Швеция, информираха от пресофиса на аграрното министерство. 

По думите на Георгиева в земеделието, на национално ниво, подходящ инструмент за зеления преход е увеличаването на дела на площите под биологично производство и преход към него. Съществува потенциал и за използване на инструментите и схеми за въглеродна сертификация при земеделското производство.

Тя посочи като добра възможност за принос към този преход подобряването на устойчивостта и разнообразието на късите вериги на доставка. 

„Необходима е  подкрепа за фермерите за адаптиране към по-екологосъобразни практики и запазване конкурентоспособността им в условията на поредицата от непредвидени и безпрецедентни сътресения на вътрешния пазар.

Например това са последствията от пандемията - COVID-19, екстремните метеорологични явления, както и затрудненията, свързани с войната в Украйна, и ръста на цените на ресурсите“, подчерта българският земеделски заместник-министър. И посочи, че директните плащания са основният инструмент за гарантиране на доходите на земеделските стопани в настоящия момент на глобални предизвикателства и кризи.