Темата за кооперирането вълнува земеделските производители от години. В някои страни то вече успешно работи, у нас тепърва навлиза. Възможно ли е скоро и българските фермери да се радват на плодовете на сдружението, или има още върху какво да работят, попитахме хора от сектора на производството на плодове и зеленчуци.

Имат ли бъдеще земеделските кооперации?

На бизнес форума InteliFresh почерпихме опит от двама експерти от Нидерландия как се случва кооперирането на земеделците там. Единият от тях бе Пийт Схоутел – консултант в бизнеса със свежи плодове и зеленчуци.

„Основният успех на нидерландския агробизнес е кооперирането. Трудно е, защото всеки има собствено мнение, но опитайте и вие. Ако се кооперирате, имате повече какво да предложите и ще сте по-силни при договарянето. Това, което виждам като тенденция, е че няма достатъчно сдружаване между малките ферми. За да бъдат значим доставчик на пазара обаче, те се нуждаят от постоянни и големи обеми. Забелязал съм това в редица държави, включително и в България“, констатира Схоутел. 

Според неговия сънародник Ари Фелдхаузен – съветник по земеделските въпроси към Посолството на Кралство Нидерландия, кооперирането е един от начините за съживяване на селските райони. 

„Селските райони трябва да бъдат атрактивни за младите хора, за да останат. Това означава, че трябва да се инвестира в добро образование, добри възможности за развитие, стимулиране на малките ферми и запазване на традициите. Така че районите да са атрактивни за живот“, твърди Фелдхаузен.

Опитът на Нидерландия: „Групирайте се, бъдете силни заедно.“

Какво междувременно се случва у нас? Има вече много браншови организации във всичките сфери на земеделието, но все още липсва закон за браншовите организации, който е тема на дискусии от много години. 

„За жалост, българинът трудно се кооперира, но поне аз виждам все повече индикации като коментари на колеги. Започва да се говори повече и затова смятам, че е въпрос на време. Все пак трябва да се натрупа опит, история“, коментира зърнопроизводителят Дамян Вътев.

Николай Вълканов от InteliFresh: „Със смяната на поколението кооперирането ще започне да става по-лесно, но засега все още виждаме само слаби искрици надежда.“ 

Преработвателят Микеле Санторели също е убеден, че фермерите трябва да се кооперират. Преди това обаче те трябва да направят един по-задълбочен анализ на това, което искат да произвеждат и да постигнат. „Така е във всеки бизнес, не само в земеделието“, допълва италианецът. 

Твърдо „За“ кооперирането се изказа и Ивайло Пехливанов, който отглежда череши и праскови в Старозагорско. 

„Трябва да се кооперираме, да бъдем единни. Особено по-малките производители, с по-малко насаждения. Ако искат да продават на вериги и за износ, задължително трябва да отидат на едно централизирано място, където да съберат нужните обеми“, категоричен е Пехливанов.

Според Йорданка Кирова, агроном и производител на биолешници и пресни подправки, кооперирането няма да се случи лесно. „Винаги когато имам възможност, опитвам, но не се получава. Не сме узрели явно, а толкова е нужно“, тъжно заключава тя.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител: Когато продукцията ти е хубава, пазарът сам те намира

Микеле Санторели: Изкупните цени се определят от външния пазар

Пазарите са там, но какво могат да предложат българските фермери