Инвестициите в оранжерия за краставици се изплащат за 3-4 години в зависимост от цената на зеленчука на пазара. Това сочат изчисленията на фермера Генадий Баранник, пише изданието Seeds.

Пиперът от внос изпревари родното производство

Стопанството на Баранник се намира в с. Покровское, Украйна. Там оранжерийното производството е широко застъпено от дълги години.

Ние нямаме друг начин за прехранване. Няма заводи, нищо. Мнозина се занимават с отглеждане на зеленчуци. Който не успее да оцелее с този бизнес, заминава за Полша, казва фермерът, допълвайки, че 75-80% от оранжерийната продукция в местността са краставици.

Генадий Баранник подчертава, че в региона има кооператив, който реализира продукцията на пазара, занимава се с преработката й, охлаждането и т.н.

За да се започне обаче бизнес, трябва да се вложат пари. Аз съм производител, имам нужда от пари, които да инвестирам в оранжериите. Излишни пари нямам. Тази година ще изградим още една оранжерия. Всичките пари, които ще инвестираме, ще ни се върнат след 3, може би 4 години, казва той.

Според изчисленията му за хектар оранжерия трябва да се инвестират 230 000 долара. Става дума само за конструкцията, никакви покрития или поливане.

Пресметнете сами, ако краставицата се продава по $0,19-0,27 за кг, колко тона трябва да се продадат? Необходими са четири години успешна търговия, за да се възвърнат разходите. Тази година краставиците са малко по-скъпи, тъй като реколтата е 25-30% по-слаба от миналогодишната. Миналата година цената стигна дори до $0,11 за кг, разказва още Баранник.

Фермерът допълва, че в стопанството си отглежда още зеле, чушки и лук за разсад.