Много нови и интересни събития се случват в германския сектор за производство на ягоди.

Кюстендилските овощари се молят дъждът да спре

Landgard е най-голямата търговска организация на Германия и лидер в сферата на иновациите.

Лабинот Елшани, отговарящ за отдел пресни продукти в Landgard, и Фолкер Янсен, собственик на фермерската компания Frucht Janssen GbR, разказват за тенденциите в производството на ягоди, пише hortidaily.com.

Отглеждането на ягодоплодни на закрито безусловно расте в Германия, особено с използването на оранжерии и тунели. Като цяло германските търговци са „за“ удължаване на сезона на отглеждане на германската ягода.

"Именно поради това нашата компания в последно време изучава възможностите на фермерите да стартират сезона възможно най-рано. Ние дори си представяме, че ще настъпи ден, когато местната ягода ще бъде достъпна в Германия целогодишно", казва Елшани.

Култивирането на закрито в Германия расте с оглед факта, че качеството на продукцията е по-стабилно и за производителите са достъпни по-добри начини за контролиране на климата.

Съществува още желание от страна на клиентите сезонът да се удължи.

"Сложността на ситуацията идва от това, че поради високите енергийни разходи в Германия, редица проекти за оранжерии не са реализирани. В други страни, например в Белгия и Холандия, производителите са по-продуктивни в това отношение", казва Янсен.

Белгийската и холандската ягода основно се продават преди началото на сезона в Германия.

"За нас е важно да се използва целенасочена търговска стратегия при работа с оранжерийната ягода, при която се отчитат интересите на нашите производители, така и ценността на местния продукт", допълва Елшани.

Какви сортове ягоди предпочитат германските фермери?

"Тази година имаме нов сорт, наречен Sonsation, който оценяваме по вкус доста високо. Като сорт ще се развива на етап култивиране, още предстои да го видим на практика. Миналата година летните температури  бяха над средните и сортът Malling Centenary се държа доста добре", казва Янсен.

Германските фермери при избора на сорт се ориентират по вкусовите качествата и наситения червен цвят на плода.

Да си производител на ягоди в Германия не е евтино. Производствените разходи са чувствително по-високи, отколкото в повечето южни страни. Изискват се и куп сертификати. Тези обстоятелства водят до това, че крайната цена на местните ягоди е по-висока.

От друга страна, при местно отглеждане на ягоди има и преимущества. Например кратък път до магазина, което позволява да се запази свежестта на плодовете.