В момента хората берат руйна череша. Килограм се изкупува за 1 лев и предполагам, че няма повече да се вдигне, коментира Валери Йовев, председател на земеделска кооперация в кюстендилското село Горна Козница, за БНР.

Масови проверки за забранени пестициди по черешите

Той и колегите му от района се надяват дъждовете да спрат, за да има шанс да приберат реколтата. Черешоберът там вече е в решаваща фаза, но често вали. Все пак изкупната цена скочи от 60 ст. на 1 лв. 

Италианските фирми прекупвачи търся порозовели, а не до черно узрели череши. Така плодовете по-лесно се избелват и се обработват за пулп, обясниха технолози.

По думите на местни земеделски производители повечето ранни череши са похабени, тъй като интересът към тях от страна на прекупвачите е слаб. Друга част от тях са предадени във винпром за ракия.

До момента в Кюстендилско работят 54 пункта в 24 села, съобщават от Общината. Срещу набезите на крадци се грижат полицаи, а до дни ще се включи и жандармерията.

Черешовата кампания е в разгара си и в област Сливен. По думите на Виолета Иванова от Областна дирекция по земеделие средният добив на череши е 388 кг от декар, предаде Агенция „Фокус“.

Според Иванова добивът вероятно ще се увеличи с прибирането на по-късните плодове. По нейни данни насажденията в областта са малко над 11 хил. дка, като в момента се бере реколтата от 7400 дка.

300 кг/дка пък е средният добив от праскови в Сливенско, като в момента се берат 400 дка от над 23 хил. дка. От насажденията с ягоди, които са общо 185 дка, вече са реколтирани 150 дка. Средният им добив е 240 кг/дка, допълва експертът.