Тарифата за тол таксите получи одобрението на Министерски съвет. Сега се чака нотификация от Европейската комисия (ЕК) на доклада за въвеждането на системата, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Вижте проекта за тол таксите: Колко ще плащат камионите на километър?

„Движим се в график и до първи март тол системата в България ще бъде въведена. Това е една сериозна система, която се надявам плавно и без много трусове да стартира в България“, коментира министър Петя Аврамова. 

Тя напомни, че таксуването на пътни превозни средства над 3,5 т чрез тол такса беше въведено с измененията и допълненията на Закона за пътищата. До момента обаче в тарифата липсваха текстове, които да дават възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ да таксува на база изминато разстояние. 

Каква точно тол такса ще плащат камионите зависи от екологичната им категория и класа на пътя, по който ще се движи – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища.

„Обхватът на тарифата включва 6050 км от общо 20 хил. километра републиканска пътна мрежа. За останалите 14 хил. км тежкотоварните превозни средства няма да дължат нито винетна, нито тол такса. Смятаме че това е оптималният вариант“, каза Петя Аврамова.

Министърът напомни, че според решението на Народното събрание тол системата трябва да бъде въведена до 1 март 2020 г. Вече се работи по нейното въвеждане и се правят тестове в реално време с бордови устройства, монтирани на тежкотоварни автомобили.