По Гергьовден ще е десетото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново, съобщават организаторите от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

В дните на събора ще се проведе най-мащабното изложение на чистопородни овце и кози. На едно място ще може да видите разнообразието на автохтонни, традиционни и редки породи, отглеждани у нас. Ще бъдат показани овчарски кучета, коне и интересни демонстрации.

По традиция ще бъдат представени още селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще бъдат изложени фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се предлагат биохрани и напитки.  

В състезания по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой на кози, теглене на товари от коне-тежковози ще мерят сили фермери от цялата страна. Най-атрактивната надпревара ще е състезанието за най-тежък коч, в която собственикът на животното победител ще получи премия от 1000 лв.

За посетителите на събора ще има Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, кулинарни зони, изложение на занаяти, вечерни концерти с български ритми и нестинари. Етновъзстановката „ЧифликЪт“ включва интерактивни музейни експозиции, свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи. 

Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Десети национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За формациите, изучаващи българските народни хора, ще има голямо „Гергьовско надиграване“, а всички ще могат да се включат в специално организираните хоротеки.
 
Още за Национален събор на овцевъдите в България търсете ТУК.