Състоянието на пролетниците е тревожно, тъй като земята е суха. Това каза Йордан Спасов, председател на земеделска кооперация в преславския квартал "Кирково" за Фокус. По думите му при всички случаи резултатите ще бъдат по-ниски от очакваните, а в районите където не е имало локални валежи, вероятно от царевицата няма да има никакъв добив. 
 
„Земята е суха, с пукнатини с отвори по 3 - 4 см“, каза Йордан Спасов. 
 
Той посочи, че падналите в района на посевите на кооперацията валежи от април до юли, са спасили в известна степен пролетните култури. 
 
"През месец април в нашия район имаше по-големи валежи, които благоприятстваха пролетните култури. През месец май имаше ритмични превалявания, след Великден до 12 май имаше около 40 л/кв. м, в периода 22 - 28 май още 39 л/кв. м, в периода 4 - 15 юни паднаха 80 л/кв. м дъжд, на 15 юни - 45 л/кв. м дъжд, който е с голямо стопанско значение, това беше една много добра поливка", каза Йордан Спасов.
 
Той посочи, че на 4 юли са паднали 37 л/кв. м дъжд, който е засегнал 2/3 от землището, а на 28 юли още 10 литра, които също са оказали малко помощ за запазване на пролетниците. 
 
"В района където падна дъжд посевите от царевица и слънчоглед са в много добро състояние, ще има прилични добиви", каза Йордан Спасов.