„Във фабриките цената на черешите всеки ден се променя и е смешна. Миналата година стартирахме на 0,60 лв. за кг, при 0,40 лв. цена за кг за работника, който бере продукцията.“ Това заяви в интервю за Фермер.БГ Ясен Стипцарски, производител на 15 декара череши, сортове Бинг и Ван, в региона на Кюстендил. 
 
Господин Стипцарски, тъй като бяха обявени рекордно ниски нощни температури от минус 1 и 3° и дневни между 15 и 20° в Кюстендил, как това повлия върху реколтата ви?
Тази година няма да бера плодове. Още преди 3 дни ниските температури повлияха неблагоприятно на реколтата ми. Плодът стана кафяв към черен.
 
Тази слана цялата ви реколта ли засяга?
Цялата ми реколта е в едно землище. Аз се намирам на едно по-равно място, нямам нещо, което да ги предпазва или закрива. Явно заради ниските сутрешни температури сланата е засегнала продукцията ми. Плодът е кафяв. Днес ако отида, предполагам, че картинката ще е още по-трагична. 
[news]
Смятате ли, че нещо може да се предприеме?
Единственото нещо, което може да се предприеме от страна на собствениците на овощни градини, е закупуване на памперс. Този памперс е изработен от специален материал, който предпазва продукцията, но това е много скъпо удоволствие. Той предпазва от слани, но за да се направи, е нужна конструкция, която е много скъпа.
 
Продукцията ви застрахованата ли е?
Не, не е, тъй като в повечето застрахователни компании тези аномалии са отхвърлени като точки за изплащане на щети. Когато започнах да се занимавам с череши, застраховах продукцията си, но в полицата пише, че продукция, унищожена от градушки и слани, не е застрахована.
 
В какъв размер виждате загубите, причинени от сланата?
Имаше много плод тази година. Реколтата беше тръгнала много добре, но самото време си поигра с нас – първо топло, а след това студено. Минимумът, който очаквах от тези насаждения, беше 8 тона, тъй като моите дървета са в стадий, който за тях сега е най-плодородният им период. В тези 8 тона включвам череша, която е и за прясна консумация, и за преработка.
 
Как си реализирате продажбата?
Сам си реализирам продажбата. Зареждам малки магазини, пазари в София, разкарвам от обект на обект. Аз разделям произведената череша по качество. Масова практика е обаче сливане на продукцията и продажбата ѝ на италианското преработвателно предприятие в Кюстендил. 
 
Предварително ли си уреждате пазарите?
Не. Примерно около 15 юни черешата ни е готова за бране, вкарвам работниците и след това започвам да си търся пазар.
 
Каква е цената на черешата в момента?
Във фабриките цената на черешите всеки ден се променя и е смешна. Миналата година стартирахме на 0,60 лв. за кг, при 0,40 лв. цена за кг за работника, който бере продукцията. За нас – производителите остават 0,20 лв. за килограм череши. В тези 0,20 лв. е изключено да вкараме средствата, които даваме за препаратите и торовете.
 
Казвате, че си разделяте продукцията според качеството, каква е разликата в цената?
Разликата е двойна. В по-ранен етап, юни месец, когато масово започне кампанията, цената варира между 1,20 – 1,30 за килограм череши за консумация. В края на кампанията, при стартиране на насаждения, се стига до цени от 3 лв. за килограм. 
Към края обаче вече има високопланински райони, в които има череши – стари насаждения от преди 200 години. Там се стигат цени от 3 лв до 3,50 лв за килограм. Но пък това е нещо минимално. Колко стари насаждения има и от тях излизат череши? Почти нищо не е останало, дори не се стопанисват тези площи. Има хора, които вече 50 години не живеят в кюстендилския регион и идват по това време само и само, за да видят какво могат да изкарат като пари. 
 
Интервю на Христина ВАСИЛЕВА