Стратегическия план е такъв, защото отговаря на европейските изисквания и цели постигането на европейски политики. Аз също съм съгласен с редицата констатации, такива каквито ги заварихме по отношение на дисонанси. Това каза наскоро служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод недоволството на редица организации относно записаното в Стратегическия палн. 

Минимална, планирана и максимална ставка - какво ще получат фермерите?

Той обаче вече е приет от ЕК и това, което предстои е да се правят корекции по него.

Един от процесите, който вече е задвижен, е изготвянето на технологични карти. 

“Те вече се правят по образци. Различното ще е, че това ще е държавен стандарт”, обясни министърът. 

Той отбеляза,че технологичните карти ще са публични и ще се актуализират всяка година на базата на цените.

“Първите драфтове ще бъдат предоставени в рамките на месец януари на бранша. Ще им се покажат, за да ги видят преди финализирането, за да не се окаже, че пак са в незнание”, обеща Гечев по време на заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание. 

От своя страна бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, които е депутат и член на комисията, отбеляза, че към средата на юли месец - когато той все още бе част от ръководството на аграрното министерство, технологичните карти са били почти готови. 

“Не знам какво става с тези технологични карти. Аз видях една голяма част от тях лично и съм много изненадан, че те продължават да бъдат тема и не са готови”, добави Христанов. 

На последните съвети по животновъдство и по растениевъдство бе обявено, че ще се заложат огромни стандарти на технологични карти, което е възможно най-детайлният вариант на определяне на ставките, а методиката ще изчислява всички разходи при средна база, каза Гечев.
С това от министерството се надяват ставките и съответно субсидиите, които ще отиват към фермерите през новия програмен период, да бъдат по-справедливи и удовлетворяващи стопаните. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg