С настъпването на пролетта започват и градушките. Всяка година сезонът започва на 15 април, но не винаги страната има готовност. Оттук идва и предложението противоградовата защита да бъде открита по-рано през 2023 г.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Предложението дойде от депутата и бивш земеделски министър Десислава Танева по време на заседание на Комисията по земеделие. От своя страна, настоящият ресорен министър Иван Иванов увери, че не вижда проблем това да се случи.

“Мисля, че е осъществимо сезонът да започне по-рано. Аз нямам нищо против това, мисля, че и нормативно няма да има проблем”, коментира Иванов.

В началото на месец април градушка покоси землища с трайни насаждения в Сливенско, но все още няма официални данни за пострадали култури. Фермерите обаче са категорични, че изместването на сезона на действащата противоградова защита е по-доброто решение от евентуалното компенсиране на вече нанесени щети по земеделските култури.

“Очевидно климатичните изменения оказват влияние и в месеците, в които пада градушка. В тази връзка няма причина да не се измести активният сезон”, обясни министър Иванов.

Тази година началото бе поставено на 22 април. Изпълнителната агенция “Борба с градушките” ще защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В състава й влизат осем регионални дирекции с девет командни пункта и прилежащите им 200 ракетни площадки.

През 2022 г. е предвидено отново около 30 млн. дка в Северна Централна и Североизточна България да бъдат защитени чрез самолетен способ. Към момента тече процедура по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). В случай че бъде осигурено финансиране, очакваната най-ранна дата за начало на дейностите по противоградовата защита чрез самолетен способ е около средата на месец май. Министърът увери, че бюджет за самолетния способ има.