Всеки ден ще е приемен за новия шеф на фонд "Земеделие". Това стана ясно на среща между кметове, земеделският министър Мирослав Найденов и изп. директор на ДФЗ Светослав Симеонов в Албена, в рамките на форума на НСОРБ.

 

Представителите на общините се обединиха около три основни искания. Първото от тях бе да се позволи да работят по т.нар. „интегрирани проекти”. Конкретен пример в това отношение даде кметът на община Септември Томи Стойчев. Предстои по Лот 5 основен ремонт и рехабилитация на транзитен път от автомагистрала Тракия до Юндола край Велинград. Пътят минава през 10 населени места, 6 от които са на община Септември, 3 от които попадат в рамките на мярка 321, защото са с население под 200 жители. Кзусът е, че имат спечелен проект по мярка 321 на ПРСР. Наредба 25 гласи, че до внасяне на заявления за окончателно плащане, ние не можем да кандидатстваме с втори проект. Рехабилитацията на пътя е 23 млн. евро, без ДДС. От община Септември са изготвили интегриран проект, който включва и трите населени места, за да изградят подземната инфраструктура, преди оттам да мине Лот 5.
 
Кметът изрази становище, че може би трябва да се направи една експертна група от трите министерства в България, които извършват дейности по инфраструктурата - МРРБ, МОСВ и МЗХ, които да разглеждат подобни казуси, защото по правилата за усвояване на европейски фондове 2013 или 2014-та г. трябва да завърши този проект. „След което, не по-малко от 5 години нямаме право на никакви ифраструктурни дейности под въпросния път. Това обрича живеещите там до 2020 г. без канализация, без водопровод и пречиствателни съоръжения.”, допълни той. Има резон - това да бъде оформено като писмено предложение за промяна на Наредбата и общините, които имат интегрирани проекти да ги осъществят, съгласи се шефът на ДФ „Земеделие” Светослав Симеонов. „Има интегрирани проекти, които трябва да вървят свързано, заедно. В този смисъл се разбрахме да направим промяна в наредбата, която да позволи интегрираните проекти да бъдат приемани, дори и да бъдат 2 - това разбира се ще стане с отделен прием.”, добави по-късно пред Фермер.БГ министър Мирослав Найденов.
 
 
От 23 октомври м.г. са подписани договори по одобрени проекти, а процедурите стартират едва сега, жалваха се още от общинските администрации и заявиха, че искат анекси за такива сериозни забавяния. Отговорът по отношение на ускоряване на процеса бе, че специален отдел ще бъде създаден в самата РА, който бързо да обработва процедурите. ПРСР предлага вече нови възможности и по-облекчени условия за кандидатстване, предстои подписване на меморандум. Очакванията към тази програма са много големи. „Новото и различното за общините е, тъй като те имат желание по-бързо да се обработват обществените им поръчки, че МЗХ са ангажирали максимален ресурс, ще ангажират и др. институициии извън ведомството, за да може по-бързо да бъдат разглеждани тези процедури и да стартират проектите, защото това, че е подписан договор с една община, а проектът не се реализира е забавяне, което трябва да бъде наваксано.”, каза Найденов. На УС на ДФЗ е взето решение да се предприемат мерки за ускоряване на обработката на документи и договори. Прави се всичко възможно, съвместно с Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да бъдат гледани по-бързо и обществените поръчки. Съдействие ще има и от страна на Томислав Дончев – министър по управление на европейските фондове. Що се отнася до министерското постановление за междинно и окончателно плащане, от ДФЗ отговориха, че ще бъде факт до няколко седмици.
 
 
Отделно деловодство ще се занимава само с проблемите и пощата на общините, стана ясно още на срещата. „Второто, което се договорихме с тях е за по-голяма отвореност на фонда - директни контакти и с ръководството на фонда и с експерти, които работят по тях, защото от едната крайност, изпатили си от грешките от миналото, минахме в другата - да ограничим максимално контактите, а това всъщност не беше добре за фонда и липсата на контакти водеше до някои грешки, които трупат съответните забавяния.” каза още за медиите Мирослав Найденов. Той е поискал от Светослав Симеонов максимално да бъде достъпен за кметовете и отворен към общините. От МЗХ са отчели, че предходното ръководство е сгрешило с редуцирането на контактите си. „Всеки ден е приемен ден за новия директор на фонда. Контактите са абсолютно разрешени и препоръчителни, а не обратното – съмнителни”, заяви пред форума земеделският министър. 
 
© 2010 фермер.бг