Неустойчиво време с чести валежи и температури около и под климатичните норми – това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за следващите седем дни.

Министерството готви Гаранционен фонд за бедствия и пазарни сътресения

Агрометеоролозите отчитат, че през изтеклия период на много места в Северна България и в част от южните райони на страната (Разград – 22 l/m2, Калиакра – 28 l/m2, Сандански – 33 l/m2, Ловеч – 33 l/m2, Монтана – 41 l/m2, Враца – 45 l/m2, Пазарджик – 45 l/m2, Свищов – 47 l/m2, Плевен – 47 l/m2) са паднали значителни валежи между 20 и 50 l/m2.

Макар и ненавременни за късните пролетни култури те са подобрили условията на почвено овлажнение в обработваемия орен слой, след периода на лятна суша.

През следващия седемдневен период при късните хибриди царевица ще се наблюдава преход от млечна към восъчна зрялост. При среднокъсните хибриди ще преобладава техническа зрялост.

В районите с прогнозирани валежи ще бъдат ограничени възможностите за провеждане на сезонните агротехнически дейности – сеитбата на зимна рапица, извършване на предсеитбени и основни почвообработки, жътвата на встъпилите в техническа зрялост посеви със слънчоглед и царевица. 

НИМХ: Влажното време ще благоприятства развитието на патогени по трайните насаждения – късно кафяво гниене по овощните видове и сиво гниене по гроздето. 

Периодът е подходящ за обеззаразяване на семената от пшеница и ечемик срещу семеннопреносимите болести – снежна плесен, фузариози, твърда и праховита главня по пшеницата, ленточна болест и мрежести петна по ечемика, обръщат внимание експертите.