Агробизнес и организации на производители от всички държави членки на Европейския съюз имат възможност да се присъединят към делегацията на европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски при посещението му в Република Сингапур (27 – 29 март 2022 г.) и Социалистическа република Виетнам (29 март – 2 април 2022 г.), съобщиха от Европейската комисия (ЕК). 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Визитата има за цел популяризиране на висококачествените продукти на европейското земеделие и хранително-вкусова промишленост. Само организации, представляващи производители на селскостопански храни от ЕС и компании, произвеждащи селскостопански храни и напитки, със седалище в която и да е от 27-те държави-членки на ЕС, имат право да участват в бизнес делегацията. 

Освен това само кандидатите, представляващи продукти, отговарящи на условията за мерки за насърчаване на Европейския съюз (ЕС), както е определено в член 5 от Регламент (ЕС) № 1144/2014, могат в крайна сметка да бъдат избрани за участие в бизнес делегацията, подчертават от Комисията.

Укрепване и допълнително насърчаване на търговията с аграрни и хранителни продукти в рамките на Споразумението за свободна търговия, което влезе в сила през месец ноември 2019 г., ще бъде фокусът на визитата в Сингапур. Въпреки малкия си размер страната е значителен износен пазар за хранителните продукти на ЕС, тъй като не само внася храни и напитки от ЕС за вътрешно потребление, но служи и като търговски център за реекспорт на тези продукти към останалата част на Азия. 

На политическо ниво се предвижда дискутиране на въпроси като достъпа до пазара (включително санитарни и фитосанитарни въпроси) и системата за географски указания в Сингапур, както и обсъждане на политиката на Зеления пакт и стратегията „От фермата до трапезата“, включително в цялостния контекст на отношенията между ЕС и АСЕАН.

„Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам влезе в сила през месец август 2020 г. и допринесе за по-добро конкурентно положение на износа на ЕС в страната спрямо други държави”, припомнят от Европейската комисия.Политическите разговори по време на визитата ще бъдат фокусирани около достъпа до пазара (включително санитарни и фитосанитарни въпроси),защитата на географските указания, биологичните храни, а също така относно възможностите за диалог и сътрудничество по въпроси, свързани с устойчивото земеделие и продоволствени системи, следвайки целите на Зеления пакт на ЕС и стратегията „От фермата до трапезата“.

Наред с политическите разговори, които е планирано да бъдат осъществени, комисар Войчеховски ще бъде придружен от бизнес делегация от до 60 висши европейски ръководители на изпълнителни длъжности, представляващи ключовите отрасли с най-значим потенциал за търговията и сътрудничеството на ЕС с Република Сингапур и Социалистическа република Виетнам.

Сфери от приоритетен интерес при посещението в Сингапур са: месо и месни продукти (говеждо, птиче, свинско), млечни продукти, маслиново масло, трапезни маслини, яйца, плодове и зеленчуци, биологични продукти, вина и спиртни напитки и др., а за това във Виетнам: месо и месни продукти, алкохолни напитки, млечни продукти, плодове и зеленчуци и др.

Повече информация за визитата може да се намери на следния линк: https://ec.europa.eu/info/events/business-mission-singapore-vietnam-2022-march-27_hr. За уточняващи въпроси и повече информация: [email protected]. Регистрация на заинтересованите лицадо 30 ноември 2021 г. – на следния линк: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/HLMAgriSingapore_Vietnam2022

Всички разходи за участниците в бизнес делегацията са за тяхна сметка.