Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви, че ЕС ще намали вноса на соя от трети страни. Едновременно с това е необходимо европейските страни да подкрепят производството на протеинови култури, съобщава изданието Euractiv.

Предложение на ЕК: Пчеларите да получат 180 млн. евро за три години

Войчеховски има предвид вноса на соя от Северна и Южна Америка. Той разглежда възможността за съкращаване на обема на превозваните на големи разстояния фуражи и земеделска продукция в съответствие с новата продоволствена политика на ЕС.

Основният принцип на новата политика е в това, че максимално трябва да се съкрати цялата агропродоволствена верига, да се заменят дългите маршрути, по които се транспортират суровини и животни. За ЕС е важно да се подкрепят европейските фермери, които произвеждат собствени фуражи и животни.

Не можем да променим ситуацията отведнъж, но бихме могли систематично да намаляваме вноса на соя, включително по пътя на стимулирането на собственото производство на фуражи, каза Януш Войчеховски. Той добави, че намаляването на вноса ще се случи постепенно.

Ограничаването на вноса на соя противоречи на търговската политика, приета по-рано от Европейската комисия. През юни 2018 г. тогавашният президент на Комисията Жан-Клод Юнкер се съгласи да внася повече соя от САЩ.

Това бе направено с цел да се сложи край на спора с Вашингтон относно митата върху стоманата и алуминия и за да се започнат преговори за укрепване на търговските отношения.

От юли 2018 г. до средата на април 2019 г. вносът на соя от САЩ се е увеличил със 121%. САЩ са най-големият доставчик на соеви бобчета в ЕС. Делът им е 72%. От началото на тази година ЕК санкционира вноса на соеви бобчета за производство на биогориво.