Над 40 иновации ще бъдат представени на Международната селскостопанска изложба „Агра 2018“  от 21 до 25 февруари.  Деловият форум е известен като портал на най-авангардните разработки за отрасъла. Компании от 25 държави и български научни институти  ще покажат  в Международен панаир Пловдив панорама на всичко необходимо за модерното фермерство, съобщиха от пресофиса на панаира. 
 
 
Една от най-атрактивните новости е матрак за крави, пълен с вода. Той осигурява максимален комфорт на животните, а млеконадоят се увеличава. Дрон за разпръскване на торове и други препарати е сред световните новости, както и фотоелектронна сортираща машина за различни видове продукти.
 
На изложбата ще бъде предлаган разсад от билката жълт смил, известна и като бесмъртниче. Тя  е новата хит култура, тъй като маслото от нея се продава по 1500-1800 евро за килограм. Иновации от европейски мащаб са мобилна напоителна система и уникален хедер за бяла жътва и ориз, който прибира само зърното и съкращава наполовина времето за тази операция. 
 
Тенденцията за по-голяма ефективност се налага и при селектирането на   растения. Български научни институти презентират няколко сорта, които са новост от европейски мащаб. Два вида пасищен райграс - „Тетрани“ и „Тетрамис“, дават по-обилна реколта с по-добро качество. С високи добиви и  голямо съдържание на сладки вещества се отличава новият сорт „Стела“ на културата стевия, която става все по-предпочитана за отглеждане. Високо количество и качество на зърното, устойчивост на студ и болести са предимствата на новия сорт ечемик „Дария“. Дебют на българския пазар правят слънчогледовите хибриди „Деведа“ и „ГТС Теди“, които са лесни за отглеждани и много продуктивни.
 
На „Агра 2018“ специалистите ще се запознаят с разработки на всички научни институти от състава на Селскостопанската академия, ще видят пълната гама технологии, оборудване и услуги за агробизнеса, както и специализираната изложба „БиоАгра“.
 
На най-модерни направления в отрасъла са посветени и няколко събития от съпътстващата програма. Екологичното производството е във фокуса на две конференции за биологично земеделие. На кръгли маси ще бъдат разисквани темите  „Фермери на бъдещето - прецизно земеделие“,  „Повишаване на ефективността в животновъдството“, „Конкурентоспособно  производство на плодове и зеленчуци“.
 
„Агра 2018“ отново е заедно с международните изложби „Винария“ (за лозарство и винарство), „Фудтех“ ( за хранителната индустрия),  „Дибла – идеи и продукти за интериора”, която е част от „Хорека Пловдив”, „Апи България“ (за пчеларство) и „Вкусове от Италия“.
 
Комбинацията от тези прояви се утвърди като  най-голямата на Балканите платформа за агробизнес, вино, храни и хорека сектора. Очакват се над 45 000 посетители, а трима от тях ще получат наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив: моторна самоходна косачка за райграс „Маккълък“, бензинова резачка „Крафт топ“ и водоструйка „Керхер“.