Внос на субсидирани немски картофи убива родните картофопроизводители, оплакаха се пред Фермер.БГ, земеделски стопани, които се занимават с картофопроизводство повече от 15 години в района на Смолян.

 

Макар дъждовете през последните седмици да са им спестили разходите за 2 броя поливки, то тази година себестойността на килограм картофи е в рамките на 0.45-0.50 лв./кг., а в същото време продължава пазара да се залива с вносни немски картофи на рекордно ниски цени около 0,30 лв./кг. За сравнение през 2009-а година килограм немски картофи беше около 40-47 стотинки. Ниската пазарна цена на немските картофи лесно се обосновава, с това че години наред картофопроизводството в Германия продължава да се субсидира.

 

Сериозен проблем е и чисто психологическият избор при покупка на картофи в търговската мрежа. Клиентите гледат размера и вида на картофите, като предпочитат по-големите. Всъщност обаче, евтините немски, а също френски, италиянски и гръцки картофи са абсолютно безвкусни и качеството им като хранителни стойности е много по-ниско от това на българските картофи.

 

Освен субсидираните картофи от Германия, заплаха за родните производители са и одобрените сортове ГМО картофи, които уж няма да са за консумация от хората. Одобреният сорт ГМО картофи е "Амфлора", дело на германската химическа компания BASF.

 

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!