Сивото гниене плъзна по домата. То се причинява от съпрофитната гъба Botrytis cinereal. Болестта е изключително опасна при отглеждане на културата в полиетиленови оранжерии. Затова алармира агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Агрономът съветва: Идва време да предпазите зеленчуците


„В началото инфекцията се разпространява много бавно. Но при появат на оптимални условия  - високата атмосферна влажност и преовлажняване на почвата, може да обхване цялото насаждение“, обясни Иванов.


Болестта обхваща всички надземни части. Първите симптоми по листата са светло-кафяви петна, които се покриват със сив налеп (плесен). В последствие обхващат цялата листна петура. 

снимка: Spheragro


„По стъблата отначало петната са сухи с кафяв цвят, а след това влажни. Най-често повредите се появяват покрай рани, образувани при колтучене. Повредите по плодовете са под формата на белезникави пръстенчета. Започват от дръжчената ямичка, като обхваща целия плод“, добави агрономът на Агри.БГ.


Патогенът може да се прояви по плодовете и като точкова некроза, обкръжена от бял ореол. Тези симптоми са характерни при неблагоприятни условия за развитие на сивото гниене.


Борба със сивото гниене
•    Спазване на добрата земеделска практика;
•    Премахване на долните листни етажи, с цел да се постигне проветримост;
•    Да се избягва преовлажняване на насаждението;
•    Използване на капково напояване за поливки или гравитачно напояване. 


„Дъждуването не се препоръчва, тъй като вдига атмосферната влажност и създава голям риск от заразяване с картофена мана“, обяснява Иванов.

 

Ето и още няколко начина за борба със сивото гниене:
•    Оптимална гъстота на посева;
•    След култучене да не се полива;
•    Превантивно третиране с фунгициди при проява на благоприятни условия за развитие на болестта;
•    Навременно прибиране на продукцията, да не се допуска презряване;
•    Дълбока оран след прибиране на продукцията и унищожаване на растителните остатъци.