В момента се наблюдава критичен момент на заразяване с картофена мана. Причина затова са честите валежи, високата атмосферна влажност и горещото време. Всички тези фактори благоприятстват появата на болестта, коментира агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Внимание: Царивечен стъблопробивач напада царевицата

 

Картофената мана се причинява от патогена Phytophthora infestans. Тя е оомицетна гъба и е най-важната болест при картофи и домати. 


Атанас Иванов: Ако не се вземат мерки, картофената мана може да компрометира продукцията напълно.


Симптоми 
Патогенът атакува всички вегетативни части на растението – листа, листни дръжки, плодни дръжки, стъблата и плодовете.
Забелязват се хлоротични петна по периферията на листата. Листата нарастват и впоследствие увяхват и изсъхват.  По листните дръжки и стъблата се образуват черно-кафяви петна, в пръстеновидна форма, които бързо обхващат повърхността и атакуваните части загиват. 


Симптомите по плодовете на доматите  са характерни - кафяви петна с лъчеста структура, които с напредване на вегетацията загниват. Възможно е да се наблюдава и бял налеп по плодовете при висока атмосферна влажност.


При клубените, петната са оловносини и леко хлътнали.


Борба 
На първо място е от изключително значение да се спазва сеитбооборот. Не се препоръчва редуване на картофи и домати. При липса на симптоми, може да се третира превантивно с контактни препарати на базата на манкоцеб или меден оксихлорид, съветва Иванов.
При забелязване на първи симптоми агрономът на Агри.БГ съветва използване на продукти със системно действие.


Агроном Атанас Иванов препоръчва две превантивни третирания с продукти, съдържащи алуминиев фузитил. Натрупването му в растенията ще помогне за изграждането на естествен имунитет срещу патогена.


„Имайте предвид, че патогенът развива много бързо резистентност. Задължително е да се използва продукти от различни активни групи“, категоричен е Иванов.