Необходимо е на ниво държава аграрният отрасъл да бъде определен като първи приоритетен сектор наравно с енергетиката. Около тази теза се обединиха участниците в първия панел – „Продоволствена сигурност и достъпност на храните“ от проведения в четвъртък пети годишен форум на списание "Мениджър".

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

„Нашата най-отговорна цел е да гарантираме базовата продоволствена сигурност. Няма нито една развита икономика, която да е без силно земеделие, достатъчно е да се видят Нидерландия, Германия, Франция и Великобритания.

Благоденствие и развита икономика има там, където са вложени стратегически усилия и е направен сериозен план за развитие на агросектора“, каза Владимир Иванов, изпълнителен директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От другата страна на Океана САЩ и Канада са същият пример в тази посока. 

„България имаше сериозно стратегическо планиране в аграрния сектор, което успяхме да погубим. В момента се нуждаем от доста сериозен план за развитие на земеделието и то за дълъг период от време. Той трябва да се следва и изпълнява независимо кое правителство ще бъде на власт, за да постигнем възможностите на страната, категоричен е експертът. 

Владимир Иванов: България има потенциал да храни 30 млн. души и имаме възможност да правим това. Ако искаме благоденствие, трябва да развием аграрния сектор. 

„След всички световни кризи всички държави са излизали първо с мощно развитие на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Няма криза, от която това да не е първата стъпка за излизане“, каза от своя страна Кирил Вътев, бивш председател на Асоциацията на месопреработвателите в България и земеделски производител.

Според него, ако по някаква причина настане глобална криза, която да спре каналите на дистрибуция отвън към нас, след една седмица България ще остане без плодове и зеленчуци, а до 3 месеца няма да има нито мляко, нито месо.

"България няма нужда от внос, ако разгърне потенциала си. 40 процента от обработваемите ни земи са със супер почва, никоя друга държава в ЕС не разполага с това", категоричен е Вътев. Той напомни, че е належащо учредяването на аграрна камара

По време на втория панел „Чиста храна – качество на храните“ беше дискутирана темата за мониторингът и контролът на храните, както и добрите практики на производителите. В него взе участие зам.-изпълнителният директор на БАБХ Галя Викьова, която обяви, че досега са извършени около 740-50 проверки с акцент върху яйцата, агнешкото месо, козунаците и боите.