През 2022 г. земята, заявена за подпомагане като оставена под угар, може да се използва за производството на храни и фуражи, като за нея земеделските стопани ще получат плащане за екологизиране. Това гласят промени в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, качени за обществено обсъждане до 29 април.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Решението на ЕК за земите под угар беше взето на 23 март 2022 г. във връзка със застрашената продоволствена сигурност на фона на войната в Украйна. Вследствие на това бе взето национално решение за прилагане на 3 дерогации в областта на зелените директни плащаня за Кампания 2022.

  • За целите на изискването за диверсификация земята, оставена под угар, ще се счита за отделна култура, дори ако тази земя е била използвана за паша или от нея е прибрана реколта за производствени цели или е била обработвана;
  • Земята, оставена под угар, ще се счита за екологично насочена площ, дори ако тази земя е била използвана за паша или от нея е прибрана реколта за производствени цели или е била обработвана.
  • Когато на площта, декларирана като угар за целите на екологично насочена площ, е използвана за паша или от нея е прибрана реколта за производствени цели или е била обработвана – за нея няма да важи забраната за използване на продукти за растителна защита. Това обаче не се отнася за биоплощите.

Площите, заявени за подпомагане като оставени под угар, за които при проверки по чл. 37 от ЗПЗП се установи, че през кампания 2022 се използват за производство на зеленчуци, не се включват при изчисляване на размера на минималната стопанисвана площ.

В проектонаредбата се урежда и възможността наследниците на починал кандидат за подпомагане по схемите за директни плащания, обвързани с производството, да подадат документи за реализирана на пазара продукция в срок до 15 дни от датата на смъртта чрез представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно. 

Целта е, когато кандидатът за подпомагане почине преди изтичане на сроковете за подаване на документи за реализация, неговите наследници да получат достатъчно време, за да се снабдят с удостоверение за наследници и да упълномощят представител. Прави се уточнение, че смъртта трябва да е настъпила преди изтичане на съответния срок за подаване на документи за реализация на продукция на пазара.