Важен момент при кандидатстването по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР е правилно да изчислите капацитета на земеделската техника, за която кандидатстване за подпомагане. За целта е нужно да ползвате Калкулатор за оценка, а екипът на Министерството на земеделието е качил подробни инструкции за това.

С калкулатора за оценка на капацитета на земеделска техника може да се запознаете ТУК.

В документа може да видите какви данни ще са ви нужни, откъде точно да ги вземете и къде да ги попълните. Таблиците са няколко според това, какви инвестиции смятате да правите.

Инвестиции за купуване на земеделска техника за обработка на почвата и прибиране на реколтата

Тук таблиците се попълват в зависимост от вида на отглежданите култури в стопанството, които са разделени в група I и група II. Те са включени в „Списък култури“, който е част от условията за кандидатстване.

Важно: За инвестиции в смесени стопанства, в които се отглеждат едновременно култури от група I и група II, се попълват отделни таблици.

Инвестиции за купуване на самоходна земеделска техника за животновъдни стопанства

Тук се изчисляват „животинските единици”, които се формират от броя животни по видове категории, планирани за отглеждане от кандидата, умножени по съответен коефициент. Изчисленията се правят при спазване на определени съотношения.

Важно: Преизчислената площ в декари, приравнена спрямо броя животни, се приема само като култури от група I съгласно „Списък култури“.

Инвестиции за купуване на прикачна техника

В този случай оценката за допустимостта се извършва на база на възможността й за агрегатиране към заявената за подпомагане или наличната в стопанството теглителна техника.

За да се обосноват, кандидатите посочват видовете обработки, работните параметри на машините (работна ширина, скорост и др.) и към коя от наличната теглителна техника се агрегатират, за всеки един актив. Прикачната техника зависи от вида на отглежданите култури. Оценката се прави съобразно количеството и мощността на теглителната техника.

Важно: При прилагане на настоящата методология за налична самоходна техника се приема тази, която е на възраст по-малка и/или равна на 7 години от датата на подаване на заявлението за подпомагане.

Пълните документи, свързани с Калкулатора за оценка и инструкции за работата с него, са качени като приложение към Работен вариант на Условията за кандидатстване. Там може да намерите и още важна информация около предстоящия прием, като Министерството на земеделието прави уточнението, че продължава да работи върху отразяване на постъпилите коментари от бранша.