От 8 април до 8 май включително ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

Четете още: Купувачите на дребно търсят половин агне, търговците не дават над 9 лв./кг живо тегло

От Агенцията по храните припомнят, че се поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние. Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на официален контрол от страна на БАБХ и предлаганите от тях храни, отговарят на критериите за безопасност.

Експертите от БАБХ препоръчват, ако предпочетете да купувате храни онлайн, включително козунаци, те да бъдат с гарантиран произход и поставен етикет, обозначаващ производител, състав и срок на годност. Закупуването на храни от нерегистрирани търговци може да представлява сериозен риск за здравето на потребителите.

Агенцията извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с  Международния ден на труда, Великден и Гергьовден.

БАБХ напомня, че производство, преработка и/или дистрибуция на храни се извършват след регистрация или одобрение по реда на Закона за храните. Изискванията за регистрация се отнасят и за търговията с храни от разстояние (онлайн търговия).

В случай че констатирате несъответствие с гореописаните изисквания за продажба на хранителни продукти, може да подадете сигнал в БАБХ на горещ телефон 0700 122 99 на цената на един градски разговор според тарифния план на потребителя.