Всички ветеринарни лекари в област Видин са получили информация за заболяването шарка по овцете и козите, каза д-р Валери Велков, началник отдел „Здравеопазване на животните” в Областната дирекция по безопасност на храните. Мярката е предприета, след като случаи на болестта бяха регистрирани в областите Бургас и Благоевград.

 

Частнопрактикуващите лекари от област Видин и официалните лекари на общини, които осъществяват контрол върху животновъдството, са получили презентация, представяща клиничните признаци и снимков материал. Презентацията е подготвена по първия случай, установен в село Стоилово, община Малко Търново.

 

„В петък ще имаме ново събиране, на което ще обобщим информацията от прегледи, наблюдения и срещи със собственици на животни. Винаги трябва да сме нащрек. Като цяло сме в повишена епизоотична готовност за вземане на адекватни мерки при някакъв сигнали или съмнение”, каза д-р Велков. Той добави, че в област Видин не са въведени специфични мерки, каквито действат в областите, където е установена болестта.

 

Досега случаи на заболяването са констатирани само на границите ни с Гърция и Турция. В другите региони на страната и специално в област Видин няма констатирани случаи, добави д-р Валери Велков, цитиран от радио Фокус.

 

Междувременно стана ясно, че заради шарката в сатовчанското село Кочан новият директор на Агенцията по храните в Кюстендил Първан Дангов е издал спешна заповед, с която забрани изрично купуването на дребни преживни животни от Благоевградско. Разпореден е и строг контрол при придвижването на животните и изрядна документация, съдържаща прегледи преди клането и пускането им в търговската мрежа. До драстичните забрани се стигна след регистрирането на огнище на шарка по козите и овцете в сатовчанското село Кочан. Целта е спиране на разпространението на болестта.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!