Близо 5 000 са в Сливенско дребните преживни животни, както и 1 620 крави, телета и муфлони. До момента умрелите от болестта животни в областта са 265, над 150 са болни, съобщи д-р Пламен Пенчев, директор на Областната дирекция на БАБХ, цитиран от радио Фокус. Проби от болните животни са изпратени за изследване, за 45 пробите са положителни.

 

Общинската епизоотична комисия обсъди мерки срещу разпространението на Син език с акцент върху бързото разпространение на болестта и в нововъзникналите огнища. Кметовете на населените места Бяла, Стара река, Средорек, Божевци, Въглен, Изгрев, Зайчаре, Старо село, Струпец, Раково, Тополчане и Ичера са изразили притеснението си относно изграждането на трупни ями и площадки и невъзможността за транспортирането на труповете на животните от екарисажната кола в труднодостъпните планински райони.

 

В селата Блатец, Драгоданово, Камен, Желю войвода, Сотиря, Горно Александрово също има съмнение и клинична картина за заболяването. Въпреки забраната за предвижване на възприемчиви животни от засегнатите територии, забраната за нощна паша и провежданата дезинсекция, топлото и влажно време благоприятсва размножаването на преносителя на заболяването и на територията на общината вече има съмнения и клиничната картина на заболяването в 18 населени места.

 

Основен проблем за ефикасната борба по ограничаване и ликвидиране на заболяването е недостигът на средства и обстоятелството, че екипите на ОБДХ - Сливен, които извършват обработка с инсектицидни препарати на засегнатите ферми, се оказва недостатъчен за 49-е населени места в общината.

 

Епизоотичната комисия реши да се предприемат спешни мерки за определяне на охраняеми площадки, където да се събират умрелите от болестта животни, да се товарят на транспортните средства на екарисажите и определянето на терени за изграждането на трупни ями в труднодостъпни райони за обезвреждането на умрелите животни, в това число и в случай, когато капацитетът на транспортните средства на екарисажите не достига.

 

Ще се изготви и предложение до БАБХ за увеличаване на екипите от ветеринарни лекари, които да участват в борбата със Син език, съобщават още от областната дирекция в Сливен.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!