Ветеринарни лекари от цяла България и животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет в София, съобщи репортер на Фермер.БГ.

 

Национален протест под наслов : "Абдикация на Държавата от нейното основно задължение - Грижа за здравето на населението и умишленото унищожаване на животновъдството и свързаната с него ветеринарна професия"

 

10,50ч.

В момента на протеста има над 500 души, съобщава от мястото на събитието репортер на Фермер.БГ. Пристигат и още хора на групички от по 10-15 души.

 

11,00ч.

Животновъдсътвото е обречено на гибел без добра ветеринарна дейност.Под това мото се обединяват ветеринарни лекари от цялата страна на националния протест започващ в този час.

 

11,10ч.

С ленти "Протест" и тениски с надписи "Добре дошла на жълтата гостенка" , "Внимание Антракс" и "Да спрем геноцида над народа", протестиращите ветеринарни лекари поискаха изцяло нова политика в сектора.

 

11,20ч.

Животновъди от цялата страна са подкрепили в свои декларации ветеринарните лекари.

 

11,30ч.

Ръководството на БВС заяви ,че целта на националния протест е да запнзе обществеността с неадекватните мерки на държавната власт във връзка с опасността от заразни заболявания.

 

11,39ч.
Три стъпки ще предприемат ветеринарните лекари,решиха участниците в протеста.След публикуването в държавен вестник на "Тарифата за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма", БВС ще я обжалва по съдебен ред.Лекарите заявиха, че ще внесат жалба в Европейската комисия.Третата стъпка ще е превръщането на браншовата организация в обществен контролен орган на ветеринарната дейсност в България.


Обобщение на проблемите и спешните мерки, които трябва да бъдат предприети, четете по-късно в интервю за Фермер.БГ с д-р Трифон Цветков предстедател на БВС.

 

11,50ч.

Животновъди от Югозападна България, от сдружение "Струма 2012" заявиха,че няма да допуснат чиновници във фермите си. Те предупредиха, че държавните лекари са само чиновници и фермерите не могат да разчитат на тях за лечението на животните.

 

12,00ч.

Ветринарните лекари съобщиха от мегафон в центъра на София, за прикривани от почти пет години насам случай на опсни заболявания по селскостоански животни.

 

12,10ч.

БВС прие проектописмо , с което ще сезира европейската комисия за провалената имунопрофилактика на животните в България.

 

12,20ч.

Животновъди в цялата страна пътуват към София и ще се съберат в 13,00 часа пред МЗХ. Това заяви за Фермер.БГ Бойко Синапов председател на Националната асоциация на животновъдите. Фермерите организират предупредителен митинг заради бездействието на МЗХ и ДФЗ в сектор Животновъдство.

 

12,30ч.

За 15,00 часа е насрочено за пореден път заседание на управителния съвет на ДФЗ.  Животновъдите ,които се събират пред МЗХ ще настояват, техни представители да участват в заседанието.

 

12,40ч.

"Искаме точна информация колко са одобрените проекти в сектор Животновъдство" заяви пред Фермер.БГ Бойко Синапов.По думите му, нито един проект на български животновъди не е получил финансиране.

 

12,50ч.

Животновъдите настояха МЗХ и ДФЗ да заработят за българските стопани. Не може заседания на УС на ДФЗ да се отлагат вече три месеца, заявиха фермерите. Те предупредиха,че ако бездействоето на институциите продължава, ще излязат на ефективен протест.

 

13,00ч.

Няколко животновъди бяха в 13,00 часа пред МЗХ , след като час по-рано Бойко Синапов заяви,че фермери от цялата страна пътуват към София. Пред журналисти Синапов отново заяви,че целта е предупреждение към държавната власт ,а не протест.

 

13,10ч.

Животновъдите настояват да присъстват на насроченото за 15,00 часа заседание на УС на ДФЗ. По регламент в заседанията имат право да учатсват само членове на УС.

 

13,20ч.

Незабавно да бъде отпусната сума за имунопрфилактика на животните. За това настоя Бойко Синапов. По думите му в страната се разпространяват болести по животните, за справяне с които ДФЗ спешно трябва да одобри средствата по имунопрофилактичната програма.

 

13,30ч.

Проблема със здравеопазването на животните е общ - на фермерите и на ветеринарите.А според Бойко Синапов парите з имунопрофилактика трябва да се дават директно на фермерите ,а не на ветеринарните лекари.

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ....

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!