Има опасност около 70–80% от производителите на тютюн в шуменския регион да спрат да плащат данъци и да преминат в сивия сектор, предупреди Вилдан Шабанова – председател на Сдружението на тютюнопроизводителите от Североизточна България, цитирана от dariknews.bg.
 
 
На 28 октомври в Шумен Сдружение „Асоциация Български тютюн“ съвместно с Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България отбелязаха Световния ден на тютюнопроизводителите с представяне на доклади за състоянието на бранша и бъдещата визия за развитие на сектора. 
 
През 2017 г. производителите на тютюн са се осигурявали на 360 лв., а тази година сумата се е увеличила на 560 лева, посочи още Шабанова. Според нея повечето тютюнопроизводители ще се откажат да плащат, тъй като печелят едва по 2–3000 лева.
 
Въпреки че влажното лято доведе до лек спад в качеството на културата, производителите изразяват увереност, че ще срещнат разбиране от фирмите, които изкупуват тютюн.
 
По въпроса с разплащането, засега има само една гръцка фирма, която дължи около 980 000 лева на тютюнопроизводители в цяла България. 250 000 лева от тази сума са за производители в Каолиново и Венец, област Шумен, обобщи Вилдан Шабанова.
 
От 2007 г. до днес България е единствената страна членка на ЕС, която никога не е получавала европейско финансиране за тютюн, изтъкна Шабанова. Преходната национална помощ за тютюн с цел преориентиране към други браншове и производства, които тютюнопроизводителите от страната получават, ще продължи до 2020 г., каза още тя. 
 
Анализ на Министерството на земеделието сочи, че през тази година са изплатени 85 млн. лв., насочени към 41 000 тютюнопроизводители директно, изтъкна проф. Желев, областен управител на Шумен, цитиран от Агенция „Фокус“.
 
Според друга статистика на МЗХ има спад с над 40% по отношение на площите и производството на тютюн в периода 2015-17 г. Регистрираните тютюнопроизводители за 2018 г. са 6 775, докато през 2015 г. те са били едва 2 164. Регистрираната в момента площ общо възлиза на около 68 000 дка, а количествата по договори за изкупуване – 11 493 тона. До 30% от потенциала на сектора не е обхванат от регистъра на тютюнопроизводителите, посочи в своята презентация Георги Ралев от МЗХ.
 
Въпреки че тютюнът като култура е изключен от обхвата на т.нар. европейски средства по първи и втори стълб, тютюнопроизводителите ще имат подкрепата на МЗХ под формата на финансови средства и през новия програмен период, допълни още Ралчев.