Голяма част от мелниците в страната са се запасили с пшеница за да изкарат до следващата реколта, съобщи пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. Той обаче изрази притеснение, че през април-май месец може да се окаже, че пшеницата в страната не достига. Това се дължи на факта, че заради добрата цена търговците предпочитат да реализират продукцията на чуждите пазари. По думите на Радослав Христов цените са стигнали дори 400 лв. за тон.

"Ако този темп продължи, изразявам притеснение, че ще се наложи да внасяме зърно и тогава цените ще се повишат допълнително", посочи специалистът. Това явление би довело и до повишаване цената на хляба. Според шефът на службата по зърното и фуражите д-р Злати Златев засега обаче няма опасност България да остане без зърно, въпреки че то е в частни ръце и заради по-добри цени отвън би могло да бъде изнесено. Той припомни, че произведеното количество пшеница от реколта 2010 е 3 900 000 тона.

В същия момент от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите алармираха, че в страната има тихо увеличение в цената на брашната - средно със 7 стотинки.От там съобщават, че за последния месец тонът е скочил със 70 лв., заради което в някои градове цената на насъщния се е вдигнала с няколко стотинки. Пазарът на хляба в момента е доста свит. От началото на годината досега стойността на хляба се е увеличила грубо с 20 %. Основната причина е високата цена на суровините – зърното и брашното на световните пазари.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!