Извънреден управителен съвет (УС) на Държавен фонд „Земеделие“ е свикан днес от земеделския министър Десислава Танева. Причината – смяна на шефа на Фонда, научи Агри.БГ.

Повдигнаха обвинения на петимата задържани от Фонда


Спешното провеждане на УС на ДФЗ е съгласувано с премиера Бойко Борисов. На заседанието ще се гласува смяната на изпълнителния директор на Фонда – Живко Живков. Предлага се начело на ДФЗ да застане бившият зам.-министърът на земеделието във втория мандат на кабинета „Борисов“ - Васил Грудев.


Според наши източници Живко Живко сам е написал заявление до земеделския министър, с молба да бъде освободен заради лични причини. 


По време на предстоящия управителен съвет ще бъде сменен и заместник изпълнителния директор на ДФЗ Калоян Костадинов, който в предходните дни бе арестуван за 24 часа и пуснат под гаранция, а след това прокуратурата му повдигна и обвинение. 


За Васил Грудев

Васил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в град Пловдив. Завършва френската гимназия в родния си град. Впоследствие завършва магистратура в университета „Франш Конте“.

През април 2006 г. започва работа в Държавен фонд „Земеделие“. Между април 2006 и декември 2008 г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“.

В периода 2009 – 2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“, а от 2011 до 2013 г. е заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.

През септември 2013 г. става изпълнителен директор на фонда до ноември същата година.

В периода 6 август – 7 ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки.

А след това е и зам.-министър на земеделието и храните по време на второто правителство на Бойко Борисов.