Петима служители в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), сред които и зам.-изпълнителният директор на Фонда Калоян Костадинов, са обвинени за длъжностно престъпление в рамките на разследването за злоупотреба с евросредства срещу бизнесмена Миню Стайков.

Мнение: Брюксел може да отнеме акредитацията на ДФЗ

От 2007 г. до 2011 г. Калоян Костадинов е работил като старши експерт дирекция „Обществени поръчки и концесии" в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

В периода 2011-2014 г. Костадинов е бил главен юрисконсулт в дирекция „Търговски дружества, нормативно регулиране на системата на културата и обществени поръчки“ в Министерство на културата.

От 2014 г. до момента Костадинов работи в ДФ „Земеделие“ – РА. От октомври 2014 г. до май 2017 г. е бил главен експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. От 2017 г. до момента е директор на дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“.

От спецпрокуратурата съобщават, без да споменават имена, че за двама от обвиняемите тепърва ще се преценява дали ще се иска постоянен арест. Към момента те са задържани за 72 часа.

Останалите трима вече са на свобода срещу парични гаранции между 7 000 и 26 000 лева. И петимата имат забрана да напускат страната.

След акция на спецпрокуратурата: Задържаха шест ръководни лица от ДФЗ

Четирима от тях са обвинени в нарушения при обработката на документи. Петият служител е обвинен за участие в ръководената от Миню Стайков организирана престъпна група. 

По време на действията по разследването срещу петимата обвинени на 16 юли са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица от фонда е раздал през последната година с договори за заем общо 1,8 млн. лв. на търговски дружества, в това число на дружества, предлагащи бързи кретити

От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила, единият от които брониран, който е бил оставен на съхранение в гараж на Миню Стайков в София. Въпросният служител на фонда е роднина на Стайков. Колите са собственост на Марио Кръстев, старши експерт във фонда.

Снимка: prb.bg

Снимка: prb.bg

По неофициална информация първоначално заедно с Костадинов са били задържани Иван Боянов, шеф на дирекция "Правна", Гьоксел Кошуджу – началник на отдел в дирекция "Договориране по мерки за развитие на селските райони",  Мели Махмудова – главен експерт в същата дирекция, Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция "Правна" и близкия до Стайкови Марио Кръстев, който се води старши експерт в дирекция "Оторизация на плащанията", пише Mediapool. Един от изброените обаче е бил освободен.


Според запознати, освободените с парични гаранции служители на Фонда са начело с Костадинов и са разказали каква точно е била схемата на действие за отпускане на евросредства. Именно заради своето съдействие, те са освободени с парични гаранции в размер на 26 000лв., 10 000 лв.и 7000 лв. 


С изключение на Марио Кръстев, останалите четирима от обвинените са привлечени към наказателна отговорност за съучастие  в длъжностно престъпление. Те са се грижели за обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с Миню Стайков.


На самия Марио Кръстев пък са повдигнати обвинения за участие в престъпна група, ръководена от Стайков.

Според дадените показания от колегите му през последната година той е раздал заеми за общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити.

 

Акцията на спецпрокуратурата се проведе на 16 юли, съвместно с ГДБОП и със съдействието на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като се претърсваха кабинети на служители във фонда, както и техни адреси.


Всичко това е част от разследването, по което са обвинени собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още 7 души за злоупотреби с евросредства. По обвинението до момента е установено, че се разследва неправомерно получаване на 8 млн. лв. и опит за получаване на 5 млн. евро, общо около 18 млн. лв. еврофинансиране.