Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти, без да бъде направен лабораторен анализ, категоричен е Красен Христов – собственик на цех за преработка и пакетиране на пчелен мед в село Куманово, цитиран от Областен информационен център-Варна.

Пчелари се обединяват в търсене на директен пазар

По думите му всички други методи са неефективни и неточни. 

„Чрез лабораторните анализи се откриват до 0,5 милиграма на килограм, ако има антибиотици и пестициди. Можем да се ориентираме дали един мед е истински и по марката. Всичко друго ще ви подведе“, предупреждава Христов. 

Той е убеден, че няма как по вида, консистенцията и вкуса да се разбере дали става дума за истински мед, или за имитиращ продукт с примеси. Единствено с проба в лаборатория може се анализира съставът на меда.

Пчелар: „Буркан мед от 740 г би трябвало да струва на пазара около 7 лв. Цени под тази говорят за съмнително качество.“

Според него родните производители на мед са конкурентоспособни на европейския пазар, стига да няма внос от трети страни. Аржентинският, бразилският и украинският мед подбиват цените. 

Красен Христов се занимава с пчеларство от 1995 г. и притежава 130 кошера в Еленския Балкан, от които добива около тон и половина мед годишно. През 2007 г. купува място в аксаковското село и започва семеен бизнес. 

Печели проект на стойност 870 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007–2013г., мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“. Със средствата изгражда цял производствен цикъл. 

Предприятието се простира на 540 кв. м. Закупено е оборудване – топилня, хомогенизатор, дозиращи машини, печатащо устройство, техника за етикиране. Предвидени са съблекални и стая за почивка на персонала. 

Капацитетът на предприятието е над 600 тона на година. Цехът разполага и със специална лаборатория, в която системно се прави анализ на меда. Така се установява дали продуктът, който се изкупува за преработка, има примеси. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ограничават времето за пръскания

Обнародваната нова пчеларска програма е с по-висок бюджет

В помощ на пчеларите: В Добруджа залесяват с медоносни дръвчета