През повечето от изминалите седем дни развитието на земеделските култури протичаше при температури под нормата. На места паднаха валежи между 10 – 20 л/кв. м, които подобриха състоянието на посевите и овошките.

Агропрогноза за юни: Спасение или неприятности ще донесат валежите?

През следващите седем дни се очакват по-високи температури и по-добри топлинните условия, прогнозира агрометеорологът Драгомир Атанасов. 

Голяма е вероятността за превалявания на изолирани места. През втората половина на периода са възможни и по-интензивни валежи в полските райони от страната, които да подобрят почвената влага. 

При пшеницата масово ще се наблюдава фенофаза млечна зрялост, а при площите с ечемик – восъчна зрялост

При царевицата ще продължава листообразуването, а при слънчогледa – листообразуване и залагане на съцветията

В рапичните посеви ще протича узряване.

Периодът съвпада със срока за засяване на разсада за производство на късно зеле. Засяват се 2 – 3 г/кв. м семена на дълбочина 1 – 2 см, препоръчват от Националния институт по метеорология и хидрология.

НИМХ: „Да се използват инсектициди с кратък карантинен срок с цел получаване на чиста от пестициди продукция.“

В средата на месец юни се препоръчва да продължи борбата срещу болести и неприятели в семковите овощни насаждения. За целта е нужно третиране срещу струпясване и брашнеста мана по ябълката и срещу ябълковия плодов червей. При късните сортове череши сега е моментът за пръскания срещу черешовата муха

Условия за агротехническите мероприятия и третиране в посевите и трайните насаждения ще има през дните с тихо време и без валежи. Остава вероятността за опасни метеорологични явления – бурен вятър и градушка, които могат да нанесат сериозни повреди по земеделските култури и плодовата реколта, предупреждава агрометеорологът.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.