В средата на месец юни очаквайте да стартира последния за този програмен период на Общата селкостопанска политика (ОСП)  прием по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ (ТПП). Това каза земеделският министър Десислава Танева, по време на откриването на втория Национален форум на младите фермери. Събитието се провежда днес, 30 май, в Аграрен университет-Пловдив.
 
 
В индикативната годишна работна програма на земеделското министерство беше отбелязано, че приемът по подмярка 6.3 ще стартира през месец май 2019.
 
По думите й близо половината от бенефициентите по нея са млади фермери. Освен това малко над 25% са младите земеделски производители, субсидирани по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. 
 
„В тази посока ще продължим и през следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., като ще се постараем да отговорим на нуждата на младите земеделски стопани“, обясни Танева.
 
По думите й в кратък срок предстои да приключи договорирането на одобрените проекти по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. По нея се оказва, че близо 60% от кандидатите са мъже, а 40% са жени. 
 
Форумът за младите фермери се провежда под егидата на бившия евродепутат Владимир Уручев, в сътрудничество с Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ), Аграрен университет-Пловдив и Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Медиен партньор на събитието е Фермер.БГ.
 
Проф. Христина Янчева, ректор на АУ-Пловдив откри форума с думите, че селскостопанският сектор трябва да бъде по-привлекателен за младите. Основополагащо място затова заемат и цифровите решения. На същото мнение е Владимир Уручев.
 
„Младите хора обичат да се изявяват, те са иновацията. Изключително много се радвам, че самите институции стимулират младите да се развиват и да участват в подобни инициативи“, категоричен е той.
 
 
Петър Петров, председател на Национална асоциация на младите фермери в България (НАМФБ) добави:
 
„Млади фермери в земеделието има, статистиката също го доказва. Не се притеснявайте обаче да стартирате бизнес. Започнете, вярвайте – в началото на всеки един от нас ни е било трудно. Във времето обаче нещата се случват“, каза Петров.
 
Специални гости на форума са още председателят на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA) Ян Маес и експертът по финансови инструменти от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ Нивелин Ноев. Те запознаха младите фермери с възможностите за подобряване на конкурентоспособността и достъпа до финансиране в ОСП след 2020, както и по линия на финансовите инструменти.
 
„Това, което мога да посъветвам младите фермери в България е да се обединят в една обща структура. Единствено заедно, с общ глас, Европейската комисия (ЕК) може да ни чуе и така да променим нещо“, сподели Маес. 
 
 
Тема на тазгодишното издание на Националния форум са иновациите и новите технологии за развитие на устойчив земеделски сектор в България. В борбата за следващия най-успешен млад фермер на България се борят 7 проекта, повечето от които са на млади дами.
 
Очаквайте по-късно днес резултатите от конкурса и кой е победителят в Националния конкурс за млади фермери 2019, който ще се състезава за Европейската награда за млад фермер в Брюксел.