Румънският президент Клаус Йоханис поиска от правителството, ръководено от премиера Виорика Дънчила, да вземе спешни мерки за спиране на разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) и критикува кабинета, че досега се е оказал неспособен да се справи със ситуацията.
 
 
По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища на заболяването при домашни прасета в 156 населени места в северозападната и югоизточната част на страната. 
 
„Заради неправилния начин, по който беше управлявана тази кризисна ситуация, правителството тласна местните производители до ръба на фалита, а броят на огнищата нараства застрашително", посочи държавният глава, цитиран от агенция Медиафакс, предаде dir.bg.
Той изтъкна, че африканската чума по свинете причинява щети в размер на милиони евро, загуба на хиляди работни места, както и на важни търговски възможности за Румъния. Президентът посочи, че големите ферми в югоизточната част на страната са на път да бъдат унищожени.
 
 
Йоханис поиска от правителството да предприеме спешно всички необходими мерки, чрез които да се спре нарастването на броя на огнищата на африканска чума по свинете.
 
„Настоящото състояние на нещата показва, че правителството е неспособно да управлява ситуацията със свинската чума, която има много тежки последици за румънската икономика. Също толкова сериозен е и фактът, че отговорните власти не са информирали производителите и населението своевременно по отношение на риска от разпространението на вируса", посочва президентът.
 
„Кабинетът забрави да се бори с африканската чума по свинете - най-големият бич, с който се сблъсква румънската зоотехника досега", подчерта държавният глава.
 
Междувременно, работен документ на Европейската комисия, съставен на базата на данните от Румъния, сочи, че Африканската чума по свинете може да се разрасне тревожно и да засегне над половината от територията на северната ни съседка. Така тя ще стане страната с най-голяма територия в ЕС, засегната от инфекцията, съобщи БТА.