В Плевенския регион е създадена организация за осигуряване на пожарната безопасност през периода на жътвена кампания 2010, информират от Пожарната.

На  ръководителите на земеделски кооперации и сдружения, ЕТ, арендатори и фирми, извършващи определени дейности, покрай или в близост до масиви с есенници като Областно пътно управление, Електроснабдяване, ВиК, до настоящия момент са връчени 21 писма с превантивен характер до 197 обекта и 6 разпореждания за отстраняване на констатирани нарушения от организационен и технически характер.

На  участниците, пряко ангажирани в прибирането на зърнено-житната реколта, се извършват инструктажи за пожаробезопасна работа по време на кампанията. Съвместно с представители на районната служба на Контролно-техническата инспекция в Плевен при Министерството на земеделието и храните се извършват проверки на земеделската техниката, участваща в жътвената кампания, които продължават и към момента.

Към момента допуснатата за участие в кампанията техника за Плевенска област включва 75 зърнокомбайни и 221 трактора, автомобили и сламопреси.

В оперативната дежурна част на "Пожарна безопасност и спасяване" в Плевен и при дежурните телефонисти в районните управления на Пожарната от областта са поставени оперативни карти за местонахождението на засетите площи на обслужваната територия, с определени вид засята култура, площ, населено място, пътища, естествени и изкуствени водоизточници и времето за достигане.
Пожарните автомобили са окомплектовани допълнително с по един комплект къси шлангове за бързо и ефективно маневриране.

На кметовете от областта са вменени мероприятия за своевременното оповестяване при пожар, извозване на населението до мястото на пожара, осигуряване на денонощна телефонна връзка и осигуряване на условия за успешно пожарогасене.