На дневен ред в Добричка област отново е въпросът по колко рента ще изплатят земеделските производители на собствениците на земя. От десетилетия регионът е първенец по размер на сумите, които се дават на арендодателите. (Вижте инфографиките по-долу с данните за предходни години)

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

При 3 500 000 дка обработваеми площи земеделието генерира сериозен финансов ресурс в Добруджа

„Големият ентусиазъм на повечето от колегите, които смятаха, че ще раздават едни луди ренти без да смятат, вече стихна. В началото при очертаващата се добра реколта никой не правеше сметки, просто имаше една еуфория в един момент. Сега ентусиазмът стихна. Защо? Защото цените тръгнаха надолу, а добивите не са уникални, особено при някои култури“. Това обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

По думите й има отрезвяване, тъй като перспективите пред земеделския сектор у нас никак не са розови. На фона на растятащата инфлация и все по-високите разходи за производство, цените на зърното падаха заради вноса от Украйна.

„Това, което ни чака оттук нататък, никак не е добро. Разходите са големи, направихме ги. Торенето е факт – азот, комплексни торове, това оскъпява допълнително, а торта е 1700-1800 лв. Ако времето се задържи така топло, не ми е ясно какво ще се случи, тъй като се отразява на пшеницата. Така че в този смисъл има отрезвяване по отношение на рентите, тъй като сметките са жестоки“, обясни Жекова. 

Радостина Жекова: Предполагам, че при рентите ще държим нивата от миналата година.

Все още не е започнало разплащането със собствениците на земя. Само в община Балчик в някои стопанства е раздаден аванс още през август. „На практика в момента се чудим как да освободим някакви пари, за да изплащаме ренти. Пазарът е много объркан и всички сме объркани. Само малък пример – цената на газта ходи нагоре-надолу, торовете – също", посочи още Жекова.

2023 г. ще бъде много трудна година. Факторите за това са много. Сред тях са сушата и високите температури нас 20 градуса, които рефлектират върху новите посеви, както и направените до момента високи разходи за зърното от новата реколта.