В района на община Балчик вече са изплатени по 100 лв. рента авансово на декар, но е рано да се каже колко ще бъде крайната сума. Всичко зависи от пазара и цените на зърното, коментират земеделските стопани.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

„Складовете са пълни със стока, има резки движения в цените и не знаем какво ще се случи. На този етап можем да кажем само, че рентите няма да са по-лоши от миналата година или поне ще бъдат на миналогодишните нива. В момента се дават 100 лв. авансово“, коментира Атанас Жечев, обработващ близо 9000 дка в крайморската община.

Неизвестното в уравнението „изплащане на рента“ на този етап са цените и реализацията на зърното.

„Добивите са ясни, разходите са ясни, въпросът е на колко и кога ще продадем. Едва тогава ще можем да бъдем категорични за сметките и сумите“, смята още Атанас Жечев и допълва: „Дано да се реализират продажбите навреме и на добри цени“. 

Цените на зърното в момента са  около два пъти по-високи спрямо миналогодишните, но тенденцията е отрицателна и продължават да падат. Фермерът обяснява, че разходите по производството през годината са нараснали драстично заради цените на торовете и горивата: „Торовете скочиха пет пъти в сравнение с лятото на 2021 г., а горивата – с 50%, има промяна и в цените на препаратите, но не толкова драстично. Разходите са високи, надяваме се и на приходи“.  

През 2021 г. средният добив от пшеница в Добричка област беше 625 кг/дка, от слънчоглед 285 кг/дка, а от царевица – 745 кг./дка. Добрите резултати и пазар доведоха до ренти по 100-120, на отделни места дори по-високи.