Едрите преживни животни в област Кърджали са изцяло ваксинирани срещу нодуларния дерматит. Това съобщи д-р Георги Грозев, директор на ОДБХ-Кърджали за Дарик.
 
„Ще се изчакат 28 дни действие на ваксината, за придобиване на имунитет срещу заболяването, а до изтичане на периода в областта продължават да важат наложените ограничения за движение на животни”, обясни Грозев.
 
Към днешна дата няма установено ново огнище на заразен нодуларен дерматит, след регистрираните две в областта, в началото и средата на юни. И двете огнища – в кирковското село Каялоба и в джебелското Търновци, бяха регистрирани в малки частни стопанства, където бяха умъртвени общо 17 животни. Стопаните им вече са получили обезщетения благодарение на бързата и адекватна реакция на МЗХ, подчерта д-р Грозев.
 
Директорът на ОДБХ-Кърджали изтъкна и факта, че областта е единствената с две огнища сред областите с регистрирани огнища в страната. Като най-вероятна причина той посочи стриктното изпълнение на указанията на ветеринарните лекари от страна на стопаните в региона.