Зърнопроизводителя от Добруджа - Стилиян Стоянов, който е и председател на местната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) заяви, че очакваният среден добив на пшеница от реколта 2011 ще е около 450 кг./дка.

 

Прогнозите за средния добив пшеница 2 Б група, за България са под 400 кг./дка, което се дължи на падналите валежи преди жътва, както и някои болести и вредители по пшеницата, заради по-хладното време през Юни и началото на Юли.

 

В района на Разград обаче, зърнопроизводителите прибират средно около 500 кг./дка. По информация на Фермер.БГ в някои региони в Плевенско, Свищовско, Павликенско и Великотърновско при работа с нова земеделска техника се прибират и до 800 кг./дка., но това са предимно изключения и се базират основно на инвестициите в нови технологии и прецизно земеделие.

 

Към момента пазара на зърно в Добруджа, а и в България като цяло е в изчакване. Минималните цени, които зърнопроизводителите искат за тон пшеница от новата реколта са около 370 лв./тон без ДДС.  Масово офертите за продажба на пшеница са около 430-450 лв./тон. без ДДС. Повечето фермери обаче в момента са в изчакване на пазара, като внимателно се следят тенденциите в ценообразуването в страните  от Черноморския басейн.

 

© 2011 fermer.bg

снимка: Трактор.БГ