Състоянието на слънчогледа в Добричка област е много добро. Растенията са добре вкоренени, а в дълбочина има необходимата влага. Това съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт доц. Илия Илиев.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Обилните и продължителни дъждове през пролетта и началото на лятото повлияха благотворно на маслодайната култура, макар че забавиха цъфтежа на растенията. 

Очакванията на учените са за високи добиви от 300-400 кг/дка, дори и повече. „При спазена технология и сеитбооборот и добро подхранене на растенията може да получим рекордни добиви. Съм момента състоянието на слънчогледа е много добро с оглед на валежите през пролетта“, допълни селекционерът доц. Галин Георгиев. Ученият уточни, че продължават да се търсят български хибриди от маслодайната култура. 

Добруджанския земеделски институт е единственият производител на слънчогледови семена у нас. В него се създават родителски линии, сортове и хибриди. Последният успех при селекцията на маслодайната култура е признаването от ИАСАС на слънчоглед, устойчив на всички раси синя китка. Паразитното растение е световен проблем и земеделските стопани от Добруджа търсят хибриди, които имат голяма устойчивост на разпространените раси у нас. 

През есента на 2020 г. от слънчогледа в Добричка област бяха пожънати едва по 180-190 кг/дка. Заради сушата слънчогледовата реколта беше по-слаба от предходната стопанска година, когато земеделските производители са прибрали по 263 кг/дка. В момента фермерите очакват реколтата да надскочи резултатите от последните 2 години.