До края на юни ще бъдат изчистени всички проекти от 2008 и 2009 г., а до 30 септември и тези от 2010 г. Към момента за 2009 г. са останали 189 проекта, а за 2010 г. - 1385. Според регламентите срокът за обработка на подадените заявления е 5 месеца, но често администрацията се бави двойно повече. Има агроекологични проекти, които се одобряват две и повече години по-късно, заради което Брюксел е сериозно обезпокоен.

Отделно през тази година са подадени още 766 земеделски проекта, като тяхната оценка в най-добрия случай ще е готова едва през следващата година. България изостава с усвояването на средствата по ПРСР за настоящия програмен период, констатират европейски експерти. Освен това множество жалби около неодобрени проекти са изпратени на вниманието на Европейската комисия.  Сигнали има и от браншови организации, които обясняват какви са българските процедури, които спират европейските финансови постъпления към земеделските стопани.

Сериозни са проблемите около агроекологичната мярка, където към момента усвояемостта е минимална и това застрашава определения бюджет. Ако той не бъде усвоен до края на програмния период, парите ще бъдат върнати обратно на Брюксел.