Въпреки че в миналото картофите са били считани за негодни за консумация, днес те са основна храна, произвеждана из цял свят.
 
 
Бумът на бързото хранене пък направо ги изстреля нагоре, пише порталът The Daily Records, подреждайки най-големите производители.
 

Китай 

Както напоследък все по-често се случва, китайците са първи и по производството на картофи. Техните 96,13 млн. тона годишно представляват 25,4% от световните запаси. Правителството дори планира да засили производството, обнадеждено от факта, че тази култура дава най-голям добив на единица площ.
 
Най-много картофи изкарват земеделците в западните и северните райони на страната. През годините вътрешното търсене е с тенденция да расте. Бързите темпове на индустриализация увеличават броя на потребителите от средната и висшата класа – любители на западната кухня. 15% от продукцията се преработват и се лансират на пазара под формата на замразени пържени картофи и чипс. 
 

Индия

В челната тройка попада още една азиатска държава. Любопитно е, че за полови век – между 1950 г. и 2000 г., производството на картофи е скочило с впечатляващите 850%. И тук индустриализацията и забогатяването на средната и висшата класа стимулират вътрешното потребление, което се равнява на 17 кг годишно на глава от населението.
 
Западната част на страната е най-благоприятна за отглеждането на тази култура, като в основата са дребните фермери. На юг трудно им се получава, защото температурите са прекалено високи. Цифрите сочат, че годишното производство на картофи в Индия е 45,4 млн. тона, или 12% от световните запаси.
 
 

Русия

Преди 1990 г. Руската федерация е била начело на класацията, докато сега Русия е изпаднала до третото място. Любопитно е, че 79% от производството било в ръцете на дребните земеделски производители. Днес благодарение на прохладния климат картофопроизводителите имат свои ферми из цялата страна. Наблюдава се тенденция да се правят големи насаждения близо до Москва. По-големите приходи позволяват да се инвестира в модерна техника и производството да нарасне. То се оценява на 31,5 млн. тона, или 8% от световното производство.
 

Украйна

Макар че по производство да са четвърти, украинците са едни от най-големите консуматори на картофи в света, като на глава от населението се падат цели 136 кг. Любопитно е, че част от украинските картофи се преработват под формата на нишесте и алкохол. Освен това 30% от черноземните почви в света са именно тук, а те са най-добрите за земеделие. Дори е учудващо защо украинците не са още по-нагоре в класацията. Водещи са дребните фермери, които допринасят за 97% от общото производство в страната. То се равнява на 23,7 млн. тона на година, или 5,9% от световните запаси.
 

САЩ

Въпреки че картофите са водеща култура в зеленчукопроизводството на американците, представлявайки 15% от общите продажби, те се нареждат едва на пето място. Цифрите говорят за годишна реколта от 20,05 млн. тона, или 5,2% от световното производство. Половината се отглежда в района на Вашингтон и Айдахо, където температурата е умерена до хладна. Страната е успяла да обедини своите стопанства – от над 51  хиляди в миналото до 15 хиляди днес. Едва ли за някого е изненада, че 50% от картофите се преработват в чипс, скорбяла и животински фураж. Остава и достатъчно количество за износ, главно за Мексико, Япония и Канада.
 

Германия

Цели два века германците използват картофите само като фураж за животните. Когато остър глад връхлита страната през 1770 г. обаче, управляващите започват да насърчават хората да се хранят с картофи, които били достъпни и в изобилие. След години на активно отглеждане, през 60-те години на миналия век производството започнало да намалява. Правителството се опитва да върне старата слава на тази култура, като консолидира дребните стопанства. Днес производството на картофи в Германия се оценява на 11 млн. тона годишно.
 

Бангладеш

Изненадващо е, че Бангладеш е сред водещите производители, при положение че е толкова гъсто населена – 1101 души на квадратен километър. Но явно страната успява да намери достатъчно земя за земеделие и да увеличи производството на картофи, които са основна храна за населението. Годишната реколта от 9,45 млн. тона обаче не е достатъчна и картофите са на трето място по внасяни храни в страната.
 
 

Полша

През 70-те години на миналия век поляците са били втори след руснаците по производство на картофи. Въпреки че сега са изпаднали до осмото място в класацията, тази култура продължава да е водеща в полското земеделие. Половината от продукцията отивала за изхранването на животните, а само 25% били за вътрешна консумация. След разпадането на Съветския съюз обаче цената на картофите рязко паднала. Освен това руснаците намалили производството на свинско месо и не се нуждаели от толкова много картофи за изхранване на животните. Днес поляците произвеждат 8,20 млн. тона годишно.  
 

Франция

От няколко години картофите са водеща култура във френското земеделие. Производството е постоянно, въпреки че вътрешното търсене и консумация леко намаляват. Страната е успяла да консолидира своите земеделски производители и около 80% от продукцията идва от 22% от френските фермери. Годишното производство се оценява на 8,02 млн. тона, като една четвърт от тях се преработват.
 

Холандия

Въпреки че отглеждат картофи на сравнително малко земя, холандците са успели да увеличат производството на единица площ. Те се славят с най-висока доходност на реколтата, както и с най-качествените картофи в Европа. Ръстът в производството е свързан с все по-голямото вътрешно търсене. Годишната реколта се равнява на 7,33 млн. тона, като нараства търсенето за преработка на все повече холандски картофи.