Работата по създаването на Българска аграрна камара е достигнала фаза писане на устав и съвсем скоро предстои учредяването на обединението, от което българското земеделие има нужда от години, но не успяваше досега да постигне. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Към момента в камарата се включват 17 браншови организации, съобщи за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

От Българската аграрна камара имат намерение новата организация да кандидатства в европейското фермерско обединение Сopa-Сogeca. След учредяването на камарата предстои подаването на документи към организацията, защитаваща интересите на европейските фермери. По-късно ще се търсят и начините за финансиране на годишната вноска за българското членство.

Както Агри.БГ писа, още при една от първите срещи за сформирането на Българска аграрна камара бяха определени критериите за представителност на браншовите организации, които ще членуват в обединението. В бъдещето обединение се предвижда да влязат само производители на селскостопанска продукция, освен това участие ще вземат и представители на аграрната наука.