Тънкостите при резитбата на сливови овощни видове са показани нагледно във видео от семинар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Института по земеделие – Кюстендил.

Как се изменя броят на животните за една година?

По време на демонстрация ще се запознаете с основните принципи на резитбата за плододаване и подмладяване при сливата (сорт Стенлей), представени в 10-годишна овощна градина в опитните насаждения на Института. Лектор и демонстратор е доц. д-р Димитър Сотиров.

Той прави показно върху сливово дърво от най-широко разпространения у нас сорт, на което е правена резитба преди 3-4 години. Експертът констатира, че короната е прекалено гъста, а на овошката ѝ е нужна резитба за просветляване, която да предизвика повече едногодишен прираст на новите клонки.

Доц. Димитър Сотиров: Едногодишният прираст при сливовите овошки трябва да бъде 25-30 сантиметра, за да може да изгради качествена продукция. Колкото по-слаба е овошката, толкова по-малък е прирастът.

Лекторът обръща внимание още, че най-добрата формировка на дръвчетата в овощната градина е подобрено етажната или свободно растящата. „Когато има много прираст и дървото е много жизнено по дадени причини, тогава трябва да се прави по-слаба резитба и да се действа внимателно”, подчертава доц. Сотиров.

В демонстрацията му са показани редица тънкости при резитбата за постигане на правилната форма и ъгли на клоните, техники за отваряне на короната, за оформяне на първия етаж и други.

Вижте повече във видеото.