Фермерите от щата Вашингтон анонсираха появата на нов сорт ябълки. Плодовете се характеризират с отлични вкусови качества, достатъчно едри, с оптимално съхранение и устойчивост срещу вредители. А най-важното е, че реколтата е в пъти повече, отколкото при традиционните сортове за региона, пише aggeek.net.

Драматичен сезон за ябълките в цяла Европа, но не и в България


Ябълковата индустрия в щата Вашингтон дълги години се базира на познати сортове. Сега фермерите са решили да унищожат дърветата от старите сортове и да ги заменят с разсад на нов сорт Cosmic crisp.

Планирано е към 2020 г. да бъдат засадени около 12 млн. дръвчета, а първата реколта ще бъде налице на лавиците на магазините през 2019 г. Ако тези планове се осъществят, реколтата ще бъде сензационно голяма.

За първите четири години се прогнозира продукция на ниво 200 000 тона, вместо обичайните 60-100 000 тона.

Разбира се, това мероприятие е рисковано за производителите. Всяка замяна на старо дърво с ново струва 50 000 долара на акър. Поради това се очаква Cosmic Crispда донесе максимална печалба и да оправдае инвестициите.

Сортът Cosmic Crisp е резултат от традиционна хибридизация, а не генетическа модификация. Работата над създаването му започва още през 80-те години на 20 в.

Ябълките се характеризират с добри вкусови качества, хрупкавост, пълноцветие, устойчивост срещу вредители и оптимално съхранение. Сортът е умерено кисел и сочен, устойчив към бактериални зарази.

Сортът е патентован през 2014 г. Негов изобретател е Барит. В течение на следващите 10 години Cosmic crisp ще бъде достъпен само за американските фермери от щата Вашингтон, тъй като те са финансирали изследванията му.