Първият национален форум на младите фермери ще се проведе в Пловдив на 20 април. Събитието ще премине под мотото „Предай нататък“. Това каза евродепутатът Владимир Уручев за Фермер.БГ.
 
 
Форумът ще се състои в Аграрния университет в Пловдив. Съорганизатори на събитието са евродепутатът Владимир Уручев,  Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).
 
„Идеята на Националния форум на младите фермери е не просто да се направи връзката между тях, но и да се постави проблема за трудния преход между поколенията в земеделието. Надявам се с този форум да поставим началото на конструктивен диалог в сектора и на една своеобразна платформа за обмен на мнения и търсене на работещи решения на предизвикателствата, пред които са изправени младите фермери“, добави Уручев. 
 
Форумът ще бъде разделен на два панела, които ще разгледат състоянието и перспективите пред младите фермери, в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) и възможностите за подобряване на конкурентоспособността им.
 
Гост-лектор на проявата ще бъде Ян Маес, председател на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA). Той ще представи ролята и значението на създаването на партньорски мрежи в земеделието. 
 
Националният форум се провежда с цел да подчертае значението и ключовата роля на обновяването на поколенията и привличането на повече млади хора за развитието на устойчив земеделски сектор в България. С него ще бъде стартиран дебат относно предизвикателствата пред младите земеделски производители в контекста на бъдещата рамка на ОСП.
 
В рамките на събитието, за трета поредна година, ще се проведе и Национален конкурс за млад фермер. Победителят в надпреварата ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел и ще се състезава за Европейската награда за млад фермер.
 
Съпътстващите инициативи на Националния форум включват:

Регистрация за участие във форума е достъпна тук.