Мишената, в която трябва да се цели всеки фермер, е едно теле от всяка месодайна крава за 365 дни. Колкото по-близо сме до тази цел, толкова повече телета ще получаваме от всяко разплодно животно във фермата през индивидуалния му живот, следователно ще имаме повече произведени приплоди за определен период от време, а оттук и по-голяма печалба. Така очертава рентабилната ферма ветеринарният лекар д-р Красимир Колев в интервю за Агри.БГ.

Как да се борим ефективно с Ку-треската?

За да се постигне такава репродукция, всяка крава трябва да бъде заплодена до 80-90 дни след раждането. Колкото повече такива крави има в стопанството, толкова по-голяма е печалбата, казва опитният ветеринар и подчертава:

Дори най-лошото теле, което някога сме продавали, струва много повече от неполучено такова!

Ако кравата е бременна от изкуствено осеменяване с топ бик, то тогава ефективността и печалбата се повишават още, категоричен е специалистът. Според него друг мощен фактор за рентабилността и развитието на месодайната ферма е използването на изкуственото осеменяване и синхронизацията на еструса, които по думите му са още табу за месодайните ферми в България. 

Синхронизацията на еструса е предизвикване на овулация и еструс (разгоненост) чрез хормони по едно и също време при група животни. След това може да се направи изкуствено осеменяване без нужда от откриване на разгоненост, в удобен за нас ден и час. Синхронизацията се прилага главно при изкуствено осеменяване.

Предимствата на този метод според д-р Колев са:
  • Бърз генетичен прогрес на стадото, без нуждата от внос на разплод;
  • Юниците, заплодени изкуствено, имат по-леки раждания спрямо тези, покрити от бици;
  • Шансът да използваме топ бици е само чрез изкуствено осеменяване. Приплодите, получени от тях, очевидно са с по-добри продуктивни показатели и прираст;
  • Преодолва се следродилното блокиране на разгонеността от бозаещото теле - мениджърски инструмент за навременно заплождане;
  • Така се преодоляват рисковете от безплодие и ниска заплодяемост от биковете.

Експертът прави уточнение, че за да върви едно стадо напред, „трябва да осигурим поне 20% от приплодите да са от изкуствено осеменяване“. Посочените от него данни за изкуствено осеменяване при месодайни крави на Запад са: за Белгия – 60%, и Италия – между 10 и 35% .У нас обаче този процент е драстично нисък, може би под 0,5%.

Най-добре е в едно стадо да разчитаме на комбинацията от бик разплодник и синхронизирано заплождане на определени от нас разплодни животни. Фермите, които държат да вървят напред, трябва да действат по този начин, съветва ветеринарят.

Принципно при синхронизацията не е нужно да се наблюдават животните за разгоненост –те се осеменяват „насляпо”.

„Например, ако днес е понеделник и ние започваме синхронизацията на 30 месодайни крави, поставяме вагинална спирала около 9:00 часа сутрин. Следващия понеделник премахваме устройството също около 9:00 часа сутринта. След 72 часа от изваждането му стартираме осеменяването на въпросните 30 крави. За предпочитане е така да се осеменяват по-големи групи, не по малки от 10 броя“, обяснява д-р Колев и подчертава, че при юниците синхронизационната схема е малко по-неудобна и различна, отколкото при кравите.

Процентът на заплодяемост при този метод може да варира в голям диапазон, като това зависи от много фактори. Около 50-55% е добър резултат, убеден е ветеринарният лекар. 

Имали сме различни случаи - при едни групи сме получавали 29% , при други - до 90% заплодяемост. Изключително влияние върху процента бременни животни има стриктното спазване на техниката на осеменяване от опитен и съвестен осеменител. Не по-малко значение има и размразяването на семенния материал.

Температурата и продължителността на размразяване трябва стриктно да се контролират. Най-добре да се използват предназначените за размразяване на пайети устройства, така донякъде се елиминира човешкият фактор. Препоръчва се да не се размразяват повече от две пайети наведнъж, но според моите наблюдения за максимална ефективност най-добре е всяка пайета да се размразява индивидуално“, обяснява подробно ветеринарният лекар.

„Като апел към фермерите искам да кажа, че хормоналните продукти не са заместител на правилното хранене и отглеждане, а помощ в ръцете на ветеринарния лекар и фермера за ефективно управление на заплодяемоста“, казва за финал д-р Колев. Специалистът по преживни животни оставя и своя контакт за повече и по-подробна информация: 0884 541 787.