Удостоверения за декларирани площи/животни по схеми за Кампания 2020 ще се издават и по електронен път. Това се прави за първи път тази година, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).  

ДФЗ плати още 2,5 млн. лв. по мярка 11

Документът от години служи на кандидатите по схемите и мерките на директните плащания пред търговските банки при отпускане на кредити срещу субсидии. В него се съдържа информация за декларираните в общото заявление площи и/или животни, които участват по всички схеми и мерки за директно подпомагане. 

Така нареченото Удостоверение за особен залог се издава при поискване от кандидатите от Областните дирекции на фонд „Земеделие” –  по място на подаване на заявленията за директни плащания.

С оглед на епидемиологичната обстановка и с цел избягване на струпването на земеделски стопани в офисите на областните дирекции, искането за издаване на удостоверение може да бъде подадено и чрез електронна поща, информират от ДФЗ.

За целта е нужно стопаните да свалят от интернет страницата на ДФЗ образец на бланката за искането, да попълнят формуляра и да го изпратят на имейла на съответната областна дирекция.

За кандидатите, регистрирани в Системата за електронни услуги (СЕУ), удостоверението може да бъде изпратено на регистрирания от тях електронен адрес. 

"Ако земеделските стопани желаят да получат документа на електронна си поща, трябва писмено, в свободен текст, да заявят това при подаване на искането за получаване на удостоверението", уточняват от ведомството. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ДФЗ доплати обвързаната подкрепа

Субсидии: Периодът на преход ще бъде две години

Министърът: Държим на обвързаната подкрепа и преходната помощ